Rügen – ruggigt fint!

Rügen – ruggigt fint. Om man inte vill bege sig hur lång bort som helst för att uppleva lite exotisk cykelmiljö är den stora nordtyska ön Rügen ett närbeläget alternativ. Närmare bestämt ett fyra timmars stenkast från Trelleborg. Du landar i Sasnitz, mitt på öns östsida. Du behöver inte ta med bilen utan kan rulla av direkt till närmaste hotell eller vad du vill. Det finns gott om "Zimmer frei o B&B etc" Frågan är bara vad du ska ha med för hoj?
 
 
Här har du både milsvid böljande asfalt i perfekt otjälat skick och glesa bokskogar utmed den branta kusten som får Habos bokskog att framstå som ett knappnålshuvud. Ta med både och, om du har svårt att välja så får du både gott o blandat Vi hade egentligen bara en dag på cykeln, jag och Malin och vår store pöjk som fyller 16 i år. Vi bodde på nordkusten, med utsikt ut mot udden och fyren Arcona, känd från sjörapporterna. Vi hamnade direkt i bokskogen och tog oss fram på pavelagda skogsvägar tills vi slog in på en vandringsled som gick på hissnande vacker väg precis utmed kusten tillbaks ned till Sasnitz. Här stupar bokskogen rätt ut i Östersjön och bryts sönder i kritvita brott. Mycket vackert. Ingen klagade på att vi hojade där, även om skyltar upplyste om att det inte var någon "Radweg".
 
 
Efter lite lunch tog vi oss ut på vidderna och tänkte ta oss hela vägen runt den stora insjön medsols. Motvinden gjorde att resan inte passerade smärtfritt, men efter den lilla färjefärden hade vi vinden i ryggen och kunde segla genom en platt 4 mil lång tallskog utmed havet hem till hotellet i Lome. Tror vi cyklade nästan 9 timmar den dagen, även om småstoppen var många, bland annat för att kolla in storkbon, slott och annat. Och äta en o annan Apfelstrudel såklart.
 
 
Ryktet om Rügen som cykelparadis handlar ofta om lugn och stillsam utflyktscykling. Och det stämmer väl till viss del. Hela det stillsamma landskapet genomkorsas av cykelvägar, oftast parallella med landsvägen, vilka vad jag förstår anlades på DDR-tiden. Men Rügen är både och – både racer och familjecykling, både MTB och picknick på kritvit strand. Vi var där ett par dagar på väg hem från Berlin och hade tveklöst velat stanna längre om vi hade haft med lite andra verktyg med oss än vardagscyklarna.Här kan man lätt slå ihjäl 4-5 dagar.
 
Rekommenderas!!!

2012-07-28






Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: